Coronavirus: Cetăţenii căror state pot călători în spaţiul UE

Cetăţeni din 15 state din afara UE pot călători din nou în spațiul comunitar de la data de 1 iulie. SUA și Rusia nu se regăsesc pe lista care va fi actualizată din două în două săptămâni.  

Cine s-ar fi gândit că discuţiile pe tema acestei liste vor fi atât de intense şi dificile? Şi că aspectul politic va juca un asemenea rol? Şi alte criterii au fost decisive, precum economia şi turismul. Zile în șir, partenerii europeni s-au contrazis cu privire la accesul în spațiul comunitar al cetățenilor din țări non-UE, începând cu 1 iulie, până ce au reuşit să ajungă la un compromis.

Prea multe infecții cu SARS-CoV-2 în SUA

De pe listă lipsesc patru țări mari: SUA, Brazilia, Rusia și India. Deși mai ales Italia și Franța au interesul să primească din nou turiști de peste ocean, în SUA, pandemia este încă ieşită de sub control pentru a le permite americanilor libertatea de circulație în Europa. Și toate speculațiile, potrivit cărora ar fi vorba despre represalii politice, se spulberă privind numărul de noi infecții înregistrate în anumite regiuni din America de Nord. În plus, SUA și-au închis granițele pentru europeni. Așa că se aplică principiul reciprocității: îi primim doar pe cei care ne primesc.

Același lucru este valabil și pentru Rusia și India. Ori numărul infecțiilor este mult prea mare, ori există îndoieli privind veridicitatea rapoartelor oficiale. Ca atare, Uniunea Europeană a ajuns la concluzia că, în aceste țări, pandemia nu este sub control.

Țări care țin situaţia sub control

Măsurile restrictive impuse pe 16 martie, la debutul pandemiei, au fost anulate pentru țări ca Maroc, Tunisia și Algeria. Mai ales Spania, care întreține relaţii intense cu statele din Maghreb s-a implicat în favoarea acestora. Belgia a fost în favoarea anulării restricțiilor pentru Ruanda, în timp ce unele țări est-europene au sprijinit Georgia.

Granițele sunt deschise de la 1 iulie și pentru Japonia, Coreea de Sud și Thailanda. În cazul Chinei, situația este diferită. În principiu, chinezilor li se permite din nou să călătorească, dar numai în condițiile în care și Beijing-ul îi va primi din nou pe europeni.

Bineveniți în spațiul UE sunt turiștii din Australia, Noua Zeelandă și Canada. Acceptați din nou mai sunt sârbii și muntenegrenii, iar de pe lista țărilor din America de Sud, Uruguay.

Care sunt criteriile?

În principiu, decizia europenilor privind libertatea de circulație se bazează pe criterii obiective. Numărul infecțiilor COVID-19 în ultimele două săptămâni nu trebuie să fi depășit media la nivel european (data de referință: 15 iunie), numărul cazurilor nou înregistrate în același interval să fie stabil sau chiar în scădere. Nu în ultimul rând, în considerare sunt luați factori precum monitorizarea, capacitatea de testare, anchetele epidemiologice, tratamentele și starea sistemului medical din țările respective. Un rol important îl joacă și performanța unei țări în statisticile oficiale ale Organizației Mondiale a Sănătății.

 

About

Intexfm
salutare sunt daniel am 23 de ani si sunt din botosani sper sa va placa ceia ce fac si musica pe care noi o difuzam pe serverele noastre va urez audite placuta in continuare

Check Also

ISTORIA MANELELOR – manele vechi hituri ce nu mor

CEVA FRUMOS ASCULTA FRECVENTA NOASTRA CU CELE MAI BUNE HITURI !!! salutare sunt daniel am …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *